Kurs i kinesisk for BLU ved Høgskulen på Vestlandet

Studentene forbereder seg til praksis i Kina

― Kinesisk er litt vanskelig, særlig tonene, sier Silje Katrine Grimen. Hun er én av tre studenter som tar masteremnet "Intercultural pedagogy and glocal practices" innen barnehagelærerutdanningen. I slutten av februar skal de reise til Beijing for å ha praksis i en barnehage. Der skal de være i en hel måned.

― Jeg tror det vil være nyttig å kunne litt språk, og ikke minst litt om hva som er lurt å gjøre og ikke gjøre når man møter kineserne, sier Grimen.

Høgskulen på Vestlandet (tidligere Høgskolen i Bergen) har siden 2002 hatt samarbeidsavtaler med kinesiske utdanningsinstitusjoner. Innen barnehagelærerutdanningen omfatter samarbeidet på bachelor-, master- og phd-nivå.

― Våre samarbeid med kinesiske utdanningsinstitusjoner inkluderer både utdanning og forskning. Hvert år sender vi både master- og bachelorstudenter til praksis i Kina. Der opplever vi at det vil være en fordel om studenter har et visst grunnlag i det kinesiske språket, sier Åsta Birkeland, emneansvarlig for "Intercultural pedagogy and the glocal teacher". Helt siden 2002 har Birkeland initiert og ledet utdannings- og forskningssamarbeid med kinesiske utdanningsinstitusjoner.

Og her kommer Bergen Konfutse Institutt inn i bildet. Et tilfeldig møte mellom Birkeland og instituttleder Rune Ingebrigtsen i høst sparket i gang det som kan bli et svært interessant samarbeid mellom BKI og Høgskulen.

― Jeg møtte Ingebrigtsen i Beijing nå i oktober. Vi kjente selvfølgelig hverandre fra før av, og Høgskulen er på ingen måte ukjente med BKI og det arbeidet de har gjort i snart ti år. Da jeg nevnte at våre studenter gjerne skulle gjerne lært litt kinesisk før de reiste nedover, var ikke Ingebrigtsen vond å be. På svært kort varsel ordnet han i stand et opplegg for oss, sier Birkeland.

Kurset som pågår nå varer i seks uker, med to økter hver uke. Til høsten skal bachelorstudentene ha praksis i Shanghai og Beijing. Planen er at også de skal få tilbud om kurs i kinesisk før avreise.